Tuky a nejrůznější oleje do našeho jídelníčku zkrátka patří a vyhnout se jim jen tak nemůžeme. Důležitější než jestli tuky konzumujeme je spíše, jaké tuku konzumujeme. Existuje totiž celá řada zdravých tuků, které našemu tělu naopak prospívají. Najdeme je hlavně v olejích, ale také v oříšcích nebo semínkách.
K zdravému životnímu stylu tuky neodmyslitelně patří, tedy ty zdravé. Naše strava by tak měla být bohatá nejenom na bílkoviny a sacharidy, ale právě i již zmíněné tuky. Vyvážená strava tak nespočívá v částečném omezování nebo úplnému vyloučení tuků, ale ve volbě těch správných. Kvalitní tuky jsou naopak pro tělo nepostradatelné, i když v minulosti se o jejich přínosu na lidské zdraví dlouho spekulovalo. Zdravým tukům vévodí v čele omega-3 a omega-9 mastné kyseliny. Ke škodlivým tukům můžeme zařadit umělé transmastné kyseliny. Ty najdeme ve smažených pokrmech, brambůrcích nebo sušenkách. Tyto nezdravé tuky vznikají hlavně průmyslovou úpravou či zahříváním při vyšších teplotách.
- Olivy a olivový olej
Tyto drobné zelené či černé plody jsou pochutinou obyvatelů Kréty, Řecka nebo třeba Chorvatska. Už od nedávna jsou symbolem dlouhověkosti a krásy. Ať už čerstvé plody nebo zastudena lisovaný olej jsou představiteli zdravého životního stylu. Obsahují celou řadu minerálů a vitamínů, navíc obsahují omega-9 nenasycené mastné kyseliny. Zastudena lisovaný olej pak patří mezi nejdražší oleje vůbec.
- Ořechy a semínka
Mandle, vlašské ořechy, piniové oříšky, slunečnicová semínka, lněná semínka https://www.nakliceno.cz/lnena-seminka/ nebo třeba chia obsahují kvalitní bílkoviny a tuky, které jsou pro naše tělo nepostradatelné. Je jen důležité upozornit, že ořechy a semínka je vhodné konzumovat pravidelně, ovšem v menších dávkách. Pokud navíc před konzumací ořechy namočíte, usušíte a až následně zkonzumujete, odstraníte z nich látky, které jsou nepříznivé pro naše trávení.