Z posledních výzkumů, které se týkaly konzumace soli vyšlo najevo, že běžný člověk v průměru zkonzumuje až tři nebo čtyři čajové lžičky soli. Myslíte si, že je to nesmysl a že tolik nesolíte? Hm, o to solení samostatně až tak nejde, to si můžete pohlídat, ale jde spíše o to, že sůl je skoro ve všem. V každé potravině, která je nějak upravena. Lhostejno jak, zda uzením, sušením, či jakkoli jinak. Prostě je v ní sůl. Pokud nevěříte, přečtěte si to na obalu výrobku, kde by to mělo být poctivě uvedeno.
Normálně zdravému člověku by měla stačit jako denní dávka soli pouze jedna kávová lžička. Tedy asi pět až šest gramů. Pokud je toto množství překročeno, a ne najednou, můžou začít zdravotní potíže. A to jistě nechcete.
Co tedy učinit pro své zdraví? Nu, v každém případě příjem soli omezit. Pokud již lékař nějakou chorobu u vás našel, udělejte to ihned a klidně drasticky. To není odvykání kouření nebo alkoholu, kde může mít drastické ukončení následky.
Pokud budete zpočátku místo soli používat bylinky, pokrm natáhne jejich chuť a za chvíli zjistíte, že se bez soli klidně obejdete.
A pak si začněte kontrolovat potraviny, kde je soli nadbytek. Tak především jsou to veškeré uzeniny, ve kterých je nacpaný sanitr. Na tohle skutečně pozor. Dále vyházejte veškeré kořenící směsi. Hlavně to levné sušené polévkové koření, kde je soli tak na půl jednoho života. Pokud jej skutečně chcete používat, tak si udělejte svou směs, není to zase tak složité.
Další dávka soli se ukrývá v sýrech a chlebu. Najdete ji v dokonce i čokoládě, v sušenkách, v některých sladkostech, zkrátka je skoro všude.
Je pak naprosto zbytečné hovořit o slaných brambůrkách, mandlích, tyčinkách a dalších „pochutinách“. To, na čem je napsáno slané nekupujte.
Nakonec ještě lze podotknout, že rady výše nemají za úkol vás vyděsit a vyřadit z života veškerou sůl. To v žádném případě ne. Jen si kontrolujte její množství.