Pro někoho je to nezáživná činnost a ztráta času. Někdo si zase od vaření docela rád odpočine, to zvlášť když si touto činností vydělává. Ale i profesionální kuchaři se rádi chlubí svojí dovedností a předvádí ostatním svoje kulinářské úspěchy. Bez kuchyně a vaření se obejde jen málokdo. A kdo vařit neumí, musí využívat kuchařské umění druhých. Časté stravování po restauracích však může pořádně provětrat naši peněženku, proto je lepší naučit se vytvořit si jídlo dle své chuti. Možná někoho vaření nebaví, protože ho k pomáhání v kuchyni nutili rodiče. To všechno se však může časem změnit.
Hobby s dobrou náladou
Z vaření můžete mít radost a mnoha lidem také dobrou náladu přináší. Najíst se dobrého jídla a hlavně toho, které nám chutná, to dělá s naší psychikou divy. Určitě se cítíme dobře i po fyzické stránce, i když se to s ničím nemá přehánět. Můžeme být veselí tlouštíci, ale také zdraví a štíhlí lidé, kteří se naučili správně stravovat a správným vařením si štíhlou linii udržují. Když se příprava zdravého jídla stane koníčkem, je to pro nás to nejlepší pro spokojený život.
Umělecká tvorba
Když vidíme krásně upečené nebo uvařené jídlo, které jsme sami vytvořili, zažíváme stejné uspokojení jako z každého jiného uměleckého díla. Je to stejné jako byste namalovali obraz, vyrobili lampičku nebo ušili polštář. Jde o stejně originální dílo, neboť nikdo totéž jídlo neuvaří úplně stejně, i když na něj má stejný recept.
Do výroby jídla totiž každý dává kus sebe, své fantazie a dovednosti, ať si to uvědomuje nebo ne. Proto je pro tolik lidí vaření oblíbeným hobby, které začíná už nákupem a někdy i sháněním potřebných surovin. Při vaření je třeba mít i organizační schopnosti, dostatek představivosti a šikovnosti. Neméně důležité je vařit s láskou, nikoliv ledabyle a ve spěchu. To je totiž na výsledném menu vidět na první pohled a určitě nám potom i více chutná.