Propadli jste grilování? Máte rádi vůni, kterou má hotové jídlo, vychutnáváte si lahodné steaky nebo zeleninu? Díky různým doplňkům to může být ještě větší zábava.
Podvečer na terase, praskající oheň na grilu a očekávání z výsledku… každý milovník grilování ví své… I když se dny pomalu krátí, neznamená to, že grilování již pro letošní rok odzvonilo. Právě naopak. Spousta lidí v parných letních dnech grilování odkládá, jelikož se jim nechce ještě přitápět, když je i tak venku horko. Blížící se podzimní dny tedy přímo vybízí k rozehřátí grilu a pochutnání si na nějaké dobrotě.
Pokud jste si třeba nedávno pořídili nový gril a nemáte ještě příliš zkušeností, můžou vám být následující rady inspirací. Ať máte gril na dřevěné uhlí nebo brikety, či na plyn, hodit se vám mohou kromě klasického roštu ještě další vychytávky. Třeba budete překvapeni, co vše se dá na grilu udělat.
Oblíbené jsou zejména grilovací rošty, mezi něž vložíte například rybu, nebo maso na hamburgery a uzavřete. Výhodou těchto roštů je, že otáčíte najednou více kusů a nic se vám nepřipaluje, také mezi nimi jídlo dobře drží a nevypadává.
Své místo mají na grilu také jehlice na špízy, pokud nemáte přímo gril, kde jsou zabudované jehlice součástí, určitě se je vyplatí dokoupit a to i pro domácí použití v troubě. V dnešní době se dá na grilu připravit téměř cokoliv, překvapením tedy nejsou ani různé grilovací nebo litinové pánve, vhodné jak na maso, tak i zeleninu. K přípravě asijských specialit z grilu jsou také k dostání wok pánve. Není nemožné ugrilovat celé kuře pomocí speciálního stojanu či dokonce upéct pizzu na kameni, který je k tomu speciálně určen. Svůj gril můžete kromě běžného roštu ozvláštnit různými rošty litinovými nebo grilovacími kameny z lávového kamene.
Ke grilování je nezbytné mít také správné náčiní, obracečky, kleště, mašlovačky,… stylově se obléci – mít grilovací zástěru a chňapku a je z vás hotový mistr grilu.
Pak už nezbývá, než nakoupit kvalitní maso, zeleninu, pozvat přátele a pustit se do zábavy.
0